ilkka-kanerva-rip

Ilkka Kanerva on poissa – 28.1.1948 – 14.4.2022

Arvostettu ja kunnioitettu puheenjohtajamme, mentorimme ja ystävämme Ilkka Kanerva, meidän Ike, on poissa. Tieto ja huoli siitä, että kaikki ei ole hyvin, oli toki ollut tiedossa ja vaivannut jo pitkään. Silti sairauden vakavuus ja lopulta poismenon nopeus yllätti meidät kaikki ja iski moukarin lailla. Jotakin peruuttamatonta on tapahtunut ja sen seurauksena surun tunne on juuri nyt painava.

Tapahtuneen uutisointi ja laaja kommentointi on ollut lähes poikkeuksetta täynnä lämpöä ja sanomaa, josta itsekin olen tuntemani Iken tunnistanut. Usean kohdalla lukemista on haitannut silmien kostuminen aivan kuten tämän tekstin kirjoittamistakin. Pitkäperjantai oli aidosti pitkä ja ahdistava tällä kertaa. Ike oli oikeasti Meidän mies ja valtavan suuri joukko ihmisiä on halunnut vilpittömästi ottaa kantaa ja omalla tavallaan kertoa suhteestaan Ikeen. Ike on elämänsä aikana vaikuttanut ja koskettanut uskomattoman laajaa joukkoa ihmisiä sekä ollut mukana päätöksenteossa tavalla ja rooleissa, johon harva Suomessa on päässyt tai tulee pääsemään. Tämä todellakin konkretisoitui yhden vuorokauden aikana. Ike ei ole SE-mies vain valtiopäivävuosien ja -päivien määrässä, vaan myös kyvyssä säilyttää ja kasvattaa suosiotaan ehkä Suomen julkisimpana persoonana lähes 50 vuoden ajan – yli sukupolvien, puoluerajojen ja elämänalueiden. Tässä Iken suoritusta ei ylitä kukaan eikä todennäköisesti tule ylittämäänkään. Ike onnistui jollain kummallisella tavalla olemaan samalla vahvasti poliittinen ja ei-poliittinen henkilö, jolla oli aito kyky koskettaa.

Oma tuttavuuteni ja kaveruuteni Iken kanssa alkoi 1980-luvun jälkipuoliskolla ja oli vuoteen 2008 asti käytännössä lähes täysin urheiluun liittyvää. Iken 60-vuotisjuhliin mainittuna vuonna 2008 liittyy sitten henkilökohtainen kokemus, joka sai minut aloittamaan myös yhteiskunnallisen toiminnan harrastamisen. Siitä huolimatta minulle henkilökohtaisesti Ike on ollut aina ensin urheilujohtaja, nyt viimeisen kymmenen vuoden ajan myös lähiesimies ja toiseksi yhteiskunnallinen vaikuttaja tai poliitikko. Oma tarinani Ikeen liittyen on todennäköisesti hiekanjyvän kokoinen yksityiskohta hänen elämässään menneen 35 vuoden ajanjakson kokonaisuudessa. Minulle tuttavuudesta ja kaveruudesta muodostui tärkeä ja tunsin ja tunnen hyvin voimakkaan henkilökohtaisena hänen poismenonsa vaikutuksen. Juuri tämä ominaisuus varmasti teki Ikestä ainutlaatuisen. Iken kyky hyvin pienelläkin kohtaamisella aikaansaada vaikutus ja sidos vastapuoleen oli ilmiömäinen.

Paavo Nurmen tarina on suuri – 1920-luvun suuri urheilija ja ehkä yksi maailman tunnetuimmista henkilöistä, myöhemmin valmentaja, rakennuttaja ja hyväntekijä. Paavo Nurmen nimeä kantavien urheilutapahtumien tarina alkaa omata myös varsin pitkän historian. Tänä vuonna täyttyy 65 vuotta. Ensimmäiset Paavon kisat järjestettiin vuonna 1957 esikuvansa 60-vuotislahjana. Turussa 2011 pidettyjen Kalevan Kisojen jälkeen ryhdyttiin pohtimaan, miten ja mitä pitäisi tehdä Paavo Nurmi Gamesin ja Nurmen urheiluperinnön kasvattamisen, kansainvälistymisen ja vakiinnuttamisen suhteen. Iken kutsuminen mukaan ideointiin ja heti myös perustetun yhtiön PN Turku Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi oli jotenkin itsestäänselvä asia ja Ike oli myös heti valmis talkoisiin. Hankkeeseen kutsuttiin omistajina mukaan suomalainen yleisurheiluperhe Suomen Urheiluliiton, kolmen turkulaisen seuran Turun Urheiluliiton, TuTon ja Turun Weikot yleisurheilun kokoonpanolla sekä Paavo Nurmen perhe. Alusta asti julkisina partnereina mukana ovat lisäksi toimineet Turun kaupunki ja Suomen valtion edustajana Opetus- ja kulttuuriministeriö. Iken rooli tänä vuonna kymmenen vuotta täyttävän yrityksen hallituksen puheenjohtajana, yhteistyöverkoston synnyttämisessä ja vahvistamisessa, yrityksen lähtöaskelissa, niiden asettelussa, pituudessa ja rohkeudessa on ollut ratkaiseva. Iken johtajuus, kannustavuus ja myös vaativuus on työntänyt meitä eteenpäin. Iken sillanrakentajan ja linjanvetäjän kykyjä on tarvittu hankkeemme kypsymisessä ja kasvamisessa. Nyt on uuden aika. Ikeä lainatakseni tässä mennään hetken aikaa kallella kypärin, mutta nopeasti suru jalostuu kiitollisuudeksi ja tehtävämme jatkuu. Nyt myös velvoituksena ja kunnioituksena Iken muistolle, joka ei koskaan unohdu.

Omasta ja koko suuren Paavo Nurmi -tapahtumaorganisaation puolesta Ilkan muistoa kunnioittaen ja Ilkan perheen surussa myötäeläen.

Jari Salonen

PN Turku Oy / Paavo Nurmi Games ja Festival

toimitusjohtaja