Korkeushypyn maailman huippunimet Turussa– Weisshaidingeristä viides 70 metrin kiekkomies

Naisten korkeushyppy on osanottajalistaltaan Paavo Nurmi Gamesin ehdottomia herkkupaloja, arvioi kilpailujen urheilijahankinnasta vastaava Arttu Salonen. Kesäkuun 13. päivänä Turussa hypättävässä kilpailussa on useita arvokisoissa menestyneitä ja kaksi metriä ylittäneitä hyppääjiä.
– Paavo Nurmen stadionin ennätys on 198. Se on nyt mahdollista siirtää viimein historiaan, Salonen uskoo. Stadionennätys on amerikkalaisen Louise Ritterin nimissä vuodelta 1985. Ennätyksen kimppuun Turussa käyvät olympiakisojen hopeamitalisti ja urallaan 202 ylittänyt australialainen Nicola Olyslagers, kaksi metriä ylittäneet ukrainalaiset Julia Levtshenko, Irina Herashtshenko ja kazakstanilainen Nadezhda Dubovitskaja.
Lajin suomalaisille kärkinimille Paavo Nurmi Games on alkukesän huippuhetki.
– Kiva nähdä tuttuja ja päästä kilpailemaan heidän kanssaan. Paavo Nurmi Games on aina ollut kilpailu, jota odotan innolla. Nyt tulossa on kovatasoinen korkeuskilpailu, Ella Junnila sanoo.

Weisshaidingerin tulo varmistui

Salonen on tyytyväinen myös hiljattain täydentyneeseen miesten kiekonheiton osanottajalistaan. Se on kuin MM-finaalista.

– Itävallan Lukas Weisshaidingerin tulo Turkuun varmistui hiljattain. Hän heitti pari viikkoa sitten 70,68 ja on siten viides tämän vuoden Paavo Nurmi Gamesiin osallistuva 70 metrin ylittäjä. Mukana ovat myös Daniel Ståhl, Kristjan Ceh, Fedrick Dacres ja Simon Pettersson, Salonen hehkuttaa.
Heittolajien taso Turussa on ylipäätään hurja, kun miesten keihäskisassa on 90 metrin ylittäjiä ja naisten moukarissa tuore 80 metrin ylittäjä.

– Hallitseva maailmanmestari, Yhdysvaltain Brooke Andersen heitti hiljattain Arizonassa 80,17, ja on kaikkien aikojen kolmas nainen, joka on 80 metriä rikkonut. Turussa Andersenia haastavat MM-kisojen muut mitalistit, Salonen sanoo.

Lisek ja Lightfoot seiväskisaan

Salosen mukaan Paavo Nurmi Gamesin osanottajalistat ovat viimeistä silausta vaille valmiit, vaikka muiden isojen kansainvälisten kisojen tapaan muutoksia voi tulla vielä viime hetkillä.

– Jo julkistettujen lisäksi meillä on useita erittäin tasokkaita lajeja. Esimerkiksi miesten seiväshypyssä nähdään Puolan Piotr Lisek, Yhdysvaltain KC Lightfoot sekä tuore Australian mestari Kurtis Marschall, joka on kevään mittaan ylittänyt 585. Lisek on moninkertainen arvokisamitalisti, jonka ennätys on 602. Lightfoot ylitti talvella 591 ja oli Tokion olympialaisissa neljäs.

Rinne kovaan kyytiin 800 metrillä – MM-rajat rikki naisten keskimatkoilla?

Miesten 800 metrillä Joonas Rinne ja ruotsalainen Andreas Kramer hakevat huippuaikaa useiden 1.43 tai 1.44:ään juosseiden puolimailereiden seurassa. Mukana ovat muiden muassa ranskalainen Benjamin Robert, joka juoksi viime kesänä 1.43,75, kenialainen 1.43,95 juossut Collins Kipruto ja Yhdysvaltain olympiamitalisti Clayton Murphy, jonka ennätys on 1.42,93.

– Naisten 800 metrillä on mahdollista rikkoa Budapestin MM-kisojen tulosraja 1.59,80 eikä naisten 1500 metrin MM-raja 4.03,50 ole mitenkään mahdoton rikottava, kun molemmilla matkoilla on koossa hyvätasoinen juoksijajoukko, Salonen sanoo.

– Naisten 800 metrillä on kahdeksan juoksijaa, joiden ennätys on alle kahden minuutin. Heistä Ugandan Halimah Nakaayi ja Australian Catriona Bisset ovat jo tänä vuonna juosseet 1.59,35 ja 1.58,32. Suomalaisista 800 metrillä on mukana vahvasti kauden avannut Eveliina Määttänen.

Naisten 1500 metrin kärkinimi on Etiopian Ayal Dagnachew, joka juoksi viime vuonna 3.59,87. Suomalaisista juoksuun osallistuvat Sara Lappalainen, Nathalie Blomqvist ja Tshekkiä näissä kisoissa edustava Kristiina Mäki.