Maailmanmestari ja ME:n haltija kirittävät Silja Kososta Turussa

Moukarinheiton maailmanmestari Camryn Rogers virittelee olympiakuntoaan Turun Paavo Nurmi Gamesissa 18. kesäkuuta. Kotiyleisön suosikki Turussa on hallitseva alle 23-vuotiaiden Euroopan mestari ja viime kesän MM-viitonen Silja Kosonen.

– He kohtaavat jo Timanttiliigan Eugenen kilpailussa 25. kuluvaa kuuta ja mahdollisesti myös aiemmin Los Angelesin GP-kilpailussa 17. toukokuuta, kertoo Paavo Nurmi Gamesin urheilijahankinnoista vastaava Arttu Salonen.

– Naisten moukarista on rakentumassa viime vuoden tapaan tasokas kilpailu. Mukaan on lupautunut myös lajin ME:n 82,98 haltija Puolan Anita Włodarczyk, jolta löytyy arvokisavoittoja, kuten kolme olympiakultaa ja neljä MM-titteliä. Neuvottelut muidenkin kovan tason heittäjien kanssa ovat käynnissä.

Kanada nousemassa moukarin mahtimaaksi

Rogersin ja Włodarczykin kohtaaminen on mielenkiintoinen myös siksi, että Kanada on nousemassa Puolan tapaiseksi moukarinheiton mahtimaaksi. Viime kesän MM-kisoissa Budapestissä Rogers voitti naisten MM-tittelin ja Ethan Katzberg miesten mestaruuden. Vastaavaan tuplaan on MM-tasolla pystynyt vain Puola 2013, 2015 ja 2017.

– Ei olisi yllätys, vaikka tuo Kanadan MM-kisojen tupla uusiutuisi Pariisin olympialaisissa. Rogers ja Katzberg ovat molemmat olleet alkukesän mainiossa kunnossa. Camryn heitti ensimmäisissä kisoissaan Kaliforniassa 76,87 ja 76,30 ja Katzberg 84,38, Salonen sanoo.

Rogers, 24, on löytänyt huippukunnon Kalifornian yliopiston heittovalmentaja Mohamad Saataran johdolla. Heittäjä on itsekin toiminut sittemmin yliopistossa vapaaehtoisena heittovalmentajana.

Suomi Rogersille tuttu kilpailumaa

Suomessa Rogers ei kilpaile ensimmäistä kertaa. Hän voitti alle 20-vuotiaiden MM-tittelin Tampereella 2018. Viime vuoden Paavo Nurmi Gamesissa Rogers oli toinen hävittyään voittotaistelun 24 sentillä Brooke Andersenille ja voitti sitten Kuortaneen kilpailun.

– Viime vuoden kilpailussa Rogers oli varsinainen ilopilleri. Paitsi huippuheittäjä, hän on kilpailija, joka ottaa yleisön ja nauttii sen tuesta, Salonen kertoo.