Murto Lievinin kisan innoittamana Turun Ystävänpäivän kilpailuun: ”490:n yrittäminen ei tunnu mitenkään älyttömältä”

Wilma Murron silmissä Turun keskiviikkoinen Ystävänpäivän seiväskisa ei tule yhtään liian aikaisin Lievinin kisan jälkeen, joka oli lauantaina. Murto ylitti Ranskassa 475 ja oli toinen, mutta erityisesti yritykset 490:stä jättivät hyvävireisen hyppääjän odottamaan innolla seuraavaa kilpailua.

– Lauantain kilpailun jälkeen olin tosi tyytyväinen, että pääsen keskiviikkona yrittämään uudelleen, Murto totesi Ystävänpäivän kilpailun mediatilaisuudessa Turussa tiistaina.

– Sain Ranskassa aika hyvää tatsia vähän korkeampiin korkeuksiin sekä isompiin seipäisiin mitä olen aiemmin käyttänyt. Hyvä, että pääsen nopeasti kokeilemaan niitä uudelleen.

Murron ennätys on toissa vuonna Münchenissä hypätty 485 ja halliennätys tammikuun alussa Kuortaneella ylittynyt 481. Onnistunut harjoituskausi ja kahden hallikilpailun tuntuma kertovat EM-ja MM-mitalistille ja EM-hallien mestarille, että oma ennätys on nyt rikottavissa.

– Sieltä se tulee, kun olen nopeampi, vahvempi ja parempi hyppäämään seivästä. Kisoissa huomaan, millainen tatsi on, 490:n yrittäminen ei tunnu mitenkään älyttömältä, Murto kuvaa tuntojaan.

Murto näkee, että myös haave viidestä metristä on käynyt realistisemmaksi. Hän kokee, että sen yrittämiseen on syytä valmistautua, ettei mene pasmat sekaisin, kun se joskus eteen tulee.

–  Se on koko ajan vähemmän vitsi. Jos kauden ekoissa kisoissa on fiilis, että voin yrittää 490:n ylitystä, viisi metriä ei ole kuin 10 senttiä siitä. Jos 490 ylittää, saattaa seuraavaksi yrittää viittä metriä. Se on vakavasti otettava mahdollisuus.

Newman: ”Tämä on urani tasaisin hallikausi”

Murron kärkihaastaja Turussa on kanadalainen Alysha Newman, joka on kilpaillut läpi talven tasaisen varmasti ja ylittänyt kahdessa edellisessä kilpailussaan 473 ja 475.

– Tavoite on hypätä aina vähän paremmin jokaisessa kilpailussa. Tämä on tasaisin hallikauteni, Newman arvioi.

Newman, 29, on kokenut kilpailija, joka on kokenut urallaan takaiskuja, mutta on nyt palaamassa haastamaan viiden vuoden takaista ennätystään 482. Newman nauttii hyppäämisestä niin paljon, että toiveissa on 25 kilpailun kausi talven ja kesän kisat yhteenlaskien.

– Hienoa olla takaisin kärkinaisten kanssa. Tässä oli välissä loukkaantuminen ja covid-pandemia, mutta nyt tuntuu hyvältä, kun pystyn taas hyppäämään hyvin ja ottamaan kisoissa mitalisijoja, Newman sanoo.

Wilma Murto: ”Siellä on show”

Turussa kilpailevat myös mm. EM-hallien viitonen Kreikan Eléni-Klaoúdia Pólak ja Norjan ennätysnainen Lene Onsrud Retzius. Kaksikon ennätykset ovat 471 ja 470. Mukana on myös 23-vuotias Imogen Ayris Uuden-Seelannin laadukkaasta naisseiväshyppääjien joukosta sekä suomalaisista mainiosti PM-halleissa viikonvaihteessa hypänneet Saga ja Silja Andersson.

Turussa kilpaillaan keskiviikkona vain naisten seiväs. Kilpailu käydään Gatorade Centerissä, jossa valoilla, musiikilla ja seiväshypyllä saadaan Murron mukaan aikaiseksi jotakin poikkeuksellista.

–  Siellä on show, Murto lupaa.

Jari Salonen
Toimitusjohtaja
PN Turku Oy
050 062 7973
jari.salonen@paavonurmigames.fi