Paavo Nurmen kultamitalit palaavat Pariisiin

26. helmikuuta 2024 – Paavo Nurmen historialliset olympiakultamitalit, jotka hän voitti sata vuotta sitten Pariisissa, palaavat ensimmäistä kertaa Ranskaan samaan rahapajaan, jossa ne aikanaan valmistettiin.

Kansainvälisen lehdistön ”Lentäväksi suomalaiseksi”, ”Suomalaiseksi aaveeksi” tai ”Suomalaiseksi juoksevaksi ihmeeksi” kutsuma juoksija keräsi ihailua ja ihmetystä kaikkialla. Hänen koettiin jopa ylittäneen inhimillisen suorituskyvyn rajat. Nurmen nimi oli aikanaan varma tae uutisen kiinnostavuudesta. Hän täytti stadionit kaikkialla, missä hän matkusti ja kilpaili. 

Nurmen saavutukset Pariisin olympiakisoissa 1924, viisi kultamitalia, tekivät hänestä kuolemattoman legendan. Kukaan muu yleisurheilija ei ole pystynyt samaan ylivoimaisuuteen. Kultamitalit tulivat seuraavista kilpailuista:

  • 1 500 m
  • 5 000 m
  • 3 000 m joukkuejuoksu
  • Maastojuoksu
  • Maastojuoksun joukkuekilpailu

Nurmen perheen ystävällisellä myötävaikutuksella viiden kultamitalin mittaamattoman arvokas ”täyskäsi” tulee yleisön nähtäville arvostetussa Monnaie de Paris -museossa Seinen rannalla Ranskan pääkaupungin sydämessä. 

Mitalit ovat osa laajempaa olympiamitalien näyttelyä ”D’Or, d’Argent, de Bronze”. Ranskan rahapajan museon Pariisin olympialaisten 2024 kunniaksi järjestämä näyttely kertoo olympiamitalien tarinan ja avaa kiehtovalla tavalla mitalien historiaa.

Näyttely avautuu yleisölle 27. maaliskuuta ja on avoinna puoli vuotta 22. syyskuuta 2024 asti. Media pääsee tutustumaan näyttelyyn jo ennalta 26. maaliskuuta.

Paavo Nurmen pojanpoika Mika Nurmi ja nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Viren ovat kunniavieraina lehdistötilaisuudessa ja avajaisissa.

Nurmi ja Turku näkyvät Pariisissa

Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastian Coe iloitsee yhteistyöstä, jota hänen johtamansa liitto, Paavo Nurmen perhe, Paavo Nurmi Games, Turun kaupunki ja Monnaie de Paris -museo ovat tehneet Kansainvälisen yleisurheiluliiton oman yleisurheilumuseon kanssa palauttaakseen yhden kuuluisimmista olympiamitalien sarjoista takaisin niiden kunniakkaille syntysijoilleen.

Sebastian Coe paljastaa, että Pariisin ensi kesän olympialaisten aikana juhlitaan lentävän suomalaisen Paavo Nurmen ainutlaatuisia saavutuksia, viittä yleisurheilun olympiakultaa samoissa kisoissa vuonna 1924.

”Nurmi oli ensimmäinen todella maailmanlaajuisesti arvostettu urheilutähti, jota Yhdysvaltain presidentitkin ihailivat. Hän ylsi kaikkiaan yhdeksään olympiakultaan ja kolmeen -hopeaan sekä 22 viralliseen maailmanennätykseen. Silti hänen saavutuksensa Pariisissa 1924, mukaan lukien häikäisevä 1500 metrin ja 5000 metrin kaksoisvoitto vain tunnin lepotauolla kahden finaalin välillä, nousevat hänen uransa huipennukseksi”, Sebastian Coe arvioi.

”Kun menen tänä kesänä Pariisiin seuraamaan olympialaisia, odotan innolla päästäkseni näkemään Nurmen historiallisen kultamitalien sarjan. Nämä viisi mitalia ovat yleisurheilun keskipiste vaikuttavassa puolen vuoden olympiamitali- ja kolikkonäyttelyssä, joka järjestetään Monnaie de Paris’n, maailman vanhimman edelleen toiminnassa olevan rahapajan, uusklassisessa museossa”, Sebastian Coe suunnittelee.

Pariisi kutsuu 

Maailman vanhimman edelleen toiminnassa olevan rahapajan ja -museon Monnaie de Paris’n hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Marc Schwartz on ylpeä siitä, että hänen johtamansa museo saa esitellä Paavo Nurmen mitalit kansainväliselle olympiaperheelle, pariisilaisille ja kaikille Pariisissa puolen vuoden aikaan vieraileville turisteille. 

”Vielä tänäkin päivänä Paavo Nurmi on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista urheilijoista. Hänen mitalikokoelmansa esittely nousee epäilemättä yhdeksi näyttelymme, D’Or, d’Argent, de Bronze: Une histoire de la médaille Olympique, kohokohdista”, toimitusjohtaja Marc Schwartz sanoo ja toivottaa vierailijat tervetulleiksi näyttelyyn.

Elävä perintö

Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen puheenjohtaja Antti Pihlakoski toimii Paavo Nurmi Gamesin puheenjohtajana. Hän esittää johtamiensa Paavo Nurmi Gamesin ja Paavo Nurmi Festivalin puolesta lämpimät kiitokset hyvästä yhteistyöstä pariisilaiselle Monnaie de Paris -museolle sekä Kansainvälisen yleisurheiluliitolle ja sen Heritage-osastolle.

”Paavo Nurmen ainutlaatuisen olympiauran esille nostaminen hänen Pariisissa 1924 voittamiensa kultamitalien esittelyn kautta auttaa ymmärtämään historiallisia saavutuksia ja niiden edelleen jatkuvaa vaikutusta meidän ajassamme”, Antti Pihlakoski sanoo.

Kansainvälinen perinnetyö tukee kaikkia PNG-tapahtumia ja pitkäntähtäimen tavoitteeksi asetettua yleisurheilun Timanttiliigaan nousua.

”Paavo Nurmi Games and Festival -organisaation tehtävänä on Turun kaupungin tuella edistää monipuolista liikuntakulttuuria Paavo Nurmen nimissä. Palvelemme kaikenikäisiä ihmisiä, järjestämme huippu-urheilutapahtumia, massaliikuntatapahtumia eri ikäryhmille sekä hyväntekeväisyystapahtumia, joiden tuotto jaetaan vähävaraisten perheiden liikunnan tukemiseen”, Antti Pihlakoski painottaa.

”Paavo Nurmi olisi varmasti iloinen, jos hän tietäisi, että 100 vuotta hänen legendaarisen Pariisin olympiaurakkansa jälkeen hänen perintönsä on edelleen aktiivinen osa hänen kotikaupunkiaan Turkua ja elää edelleen kansainvälisessä yleisurheilu- ja urheiluyhteisössä”, Pihlakoski vakuuttaa.

LINKKEJÄ 

Paavo Nurmen viralliset sivut – https://paavonurmi.fi/en/

Paavo Nurmi Games ja Festival – https://paavonurmigames.fi/

Monnaie de Paris – https://www.monnaiedeparis.fr/en/

Museum of World Athletics – https://worldathletics.org/heritage

MEDIA

Exhibition: ‘D’or, d’argent, de bronze. Une histoire de la médaille olympique’

Contact: Monnaie de Paris, Head of communications
Claudie Pitaud, presse@monnaiedeparis.fr

LISÄTIEDOT:

Jari Salonen

Toimitusjohtaja

PN Turku Oy / Paavo Nurmi Games

050 062 7973

jari.salonen@paavonurmigames.fi