Paavo Nurmi Gamesin lajiohjelma julki – kotimaan kärkinimille tarjolla huippukisa

Yleisurheilun Paavo Nurmi Games tarjoaa lajin kotimaisille kärkinimille kuten Topi Raitaselle, Sara Kuivistolle sekä Reetta Hurskeen, Annimari Kortteen ja Nooralotta Nezirin johtamalle pika-aiturikaartille huipputason kansainvälisen kilpailun. Turussa kilpaillaan 14. kesäkuuta.

– Sarjajärjestelmä on sikäli vapaa, että meille ei kukaan sanele lajeja. Siksi voimme lajiohjelmaa laatiessa vetää reilusti kotiinpäin, sanoo Paavo Nurmi Gamesia järjestävän PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen.

– Lajiohjelman painopisteet ovat miesten 3000 metrin esteet, naisten 800 metriä, naisten 100 metrin aidat, kolmiloikka sekä miesten keihäs ja naisten moukarinheitto.

Miesten lajit Turussa ovat 100 metriä, 800 metriä, 3000 metrin estejuoksu, 110 metrin aidat, 400 metrin aidat, kolmiloikka, kiekko ja keihäs.

Naisten lajiohjelmassa ovat 100 metriä, 800 metriä, 100 metrin aidat, 400 metrin aidat, korkeus, seiväs, kolmiloikka ja moukari. 

Rankingpisteet eivät irtoa helposti

Kansainvälisen yleisurheiluliiton Continental Tourin kultatason kilpailuna Paavo Nurmi Gamesissa on tarjolla korkeat rankingpisteet. Niiden perusteella valitaan ne urheilijat kesän MM- ja EM-kilpailuihin, jotka eivät ole rikkoneet tulosrajaa.

– Paljon on pisteitä ja palkintorahaa jaossa, mutta helpolla pisteet eivät tule. Paavo Nurmi Games on urheilijoiden keskuudessa haluttu kilpailu myös kansainvälisesti, Salonen muistuttaa.

Kilpailun urheilijabudjetti on tänä vuonna 0,4–0,5 miljoonaa euroa. Se takaa, että mukaan saadaan laaja ja tasokas kotimainen ja kansainvälinen urheilijakaarti.

– Odotusarvo urheilijahankinnan onnistumisen suhteen on sikälikin hyvä, että Timanttiliigan tai muiden kilpailevien kisojen suhteen ei ole painetta, Salonen sanoo.

Timanttiliigan Oslon kilpailu on kaksi päivää Paavo Nurmi Gamesin jälkeen, mutta se on Salosen mukaan huomioitu Turun lajiohjelmaa rakennettaessa.

– On muutamia lajeja, kuten kolmiloikka, joissa ei noihin aikoihin ole kisatarjontaa muualla, joten saadaan ehkä mukaan joitakin kovan luokan yllätysnimiä, Salonen arvioi.

Salonen toivoo, että Paavo Nurmen stadionin katsomot voidaan täyttää entiseen tapaan koronarajoitusten kiusaamien vuosien jälkeen.

– Oli kiva katsoa Salpausselän kisoja, kun siellä oli yleisöä. Se tuo itseluottamus ja rohkeutta olettaa, että väki löytää tiensä myös Paavo Nurmen stadionille, Salonen sanoo.

Festivaali ja koulukiertue ovat tulevan kesän helmiä

Paavon Sporttipäivä järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen lauantaina 11.6. klo 10-16 stadionilla. Lapsille tehdään 45 eri liikuntapistettä lajikokeiluista pomppulinnoihin. Myös välipalaa on luvassa. Paavon Nurmen stadionille odotetaan tuhansia lapsia maksuttomaan liikuntapäivään.  

– Koulukiertueen paluu huhtikuussa ja Sporttipäivä kesäkuussa ovat meille tärkeitä lasten tapahtumia ja kohtaamisia, Paavo Nurmi festivaalin operatiivinen johtaja Veera Sahlberg kertoo.

Paavo Nurmi Games liikuttaa lapsia monella tavalla

Liikuttava Lahja sai alkunsa 2019 Turun ja Kaarinan seurakuntien kanssa. Ideana on kerätä varoja lasten liikuntavälineisiin ja treenimaksuihin. Reilun kolmen vuoden aikana on kerätty 37.000 euroa ja tukea on saanut yli 300 perhettä. Seurakuntien diakoniatyö toimittaa avun perheisiin. Turun Osuuskauppa on hyvä esimerkki vastuullisesta toimijasta. Se on lahjoittanut keräykseen yhteensä 10.000 euroa varustelahjakortteina Prismoihin.

– Meille hyväntekeminen on luonnollista vastuullisuusohjelmamme toimintaa. Paavo Nurmi oli oman aikansa suuri hyväntekijä, keräten varoja valtiolle sota-aikana ja rahoittaen Suomen ensimmäisen lääkäriambulanssin. Rahaa on kerätty monella tavalla. Vuosittain Liikuttava Lahja keräys huipentuu joulukuussa Paavo Nurmi Games joululaulukonsertin kolehdin keräämiseen, Veera Sahlberg kertoo.

Yleisurheilun Paavo Nurmi Games, Turussa 14.6. 2022

Lajiohjelma:

Miesten lajit: 100 m, 800 m, 3000 metrin estejuoksu, 110 metrin aidat, 400 metrin aidat, kolmiloikka, kiekko ja keihäs.

Naisten lajit: 100 m, 800 m, 100 m aitajuoksu, 400 m aitajuoksu, korkeus, seiväs, kolmiloikka, moukarinheitto.

Lisätietoja:

Jari Salonen, toimitusjohtaja

PN-Turku Oy

050 062 7973

jari.salonen@paavonurmigames.fi